échelon soaps
de zero waste badkamer
Willen we die niet allemaal zero waste?
Maar hoe doe je dat?
Alles maar dan ook alles lijkt tegenwoordig wel van plastic gemaakt... maar erger nog, veel producten die je nu in je badkamer hebt staan bevatten daarnaast ook nog eens plastic IN de verpakking, dus gewoon wat jij op je huid smeert. Een soort van 'plastic fantastic' maar dan anders. Je smeert het op je huid, wast het er in de avond weer af en langzaam maar zeker komt jouw bodylotion of creme in onze wateren terecht. Een vis krijgt het bijvoorbeeld binnen en het plastic nestelt zich in zijn lijfje. Eten we die vis bijvoorbeeld, dan zitten de microplastics die je (onbewust) het milieu ingestuurd hebt, daarna gezellig in jou. Cirkeltje rond, weer terug bij de oorspronkelijke gebruiker. Maar wat doet dat met je lijf? Ik kan me niet voorstellen dat dit gezond is, en jij vast ook niet
INCI lijsten scannen
Is het moeilijk om je badkamer, of zelfs je hele huis, plasticvrij te krijgen? Ik denk dat je heel eenvoudig kunt beginnen door de etiketten van je producten eens onder de loep te nemen. Niet alles is even duidelijk, en het lijkt soms één grote abracadabra, maar er zijn bepaalde apps die je er fantastisch bij kunnen helpen. (zoals de 'beat the microbeat' app, een absolute must op jouw gsm). Scan de INCI (ingrediënten) lijst en je komt al een heel eind. Als een soort van milieubewuste Marie Kondo struin je door je badkamer om alles te scannen op microplastics en nu je toch bezig bent, check ook maar meteen even het label op alle andere chemische en huidonvriendelijke ingrediënten, want die wil je uiteraard ook niet in de producten voor jouw dagelijkse routine. Maak hiervoor een handig lijstje dat je samen kunt stellen uit de informatie uit mijn andere artikelen of trek de ingrediënten van jouw producten na op Google. Schrijf het op een klein briefje en stop het in je tas. De eerst volgende keer dat je een product nodig hebt pak je het erbij om er zo zeker van te zijn dat je niks in huis haalt waar je niet vrolijk van wordt.
Geschrokken van alle rotzooi in je favoriete producten?
Tja, en daar sta je dan met al die potjes, tubes en flessen. Je zult wel geschrokken zijn en misschien dat je nu inderdaad even achter je oren krabt, want ik denk serieus dat je selectie met twijfelachtige producten vele malen groter is dan die van de gezonde, milde en milieubewuste.
Je kunt er voor kiezen om alles meteen weg te gooien en je daarbij afvragen of het eigenlijk niet bij het chemisch afval moet, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je producten eerst op te maken en zo langzaam aan alles te vervangen voor de plasticvrije, gezondere en milieubewuste variant.
Stiekem weten we wel dat al die onuitspreekbare namen op de verpakkingen niet veel goeds betekenen, maar op de een of andere manier negeren we het, want het ruikt zo lekker, of het smeert zo lekker. Niet veel mensen nemen echt de moeite om die ingrediënten echt eens onder de loep te nemen
En hoe verder na het weggooien van al die twijfelachtige producten?
Vanaf nu ga je alleen nog maar producten kopen die je in de winkel meteen scant op in ieder geval microplastics en de andere ingrediënten waar je ook al niet zo blij van wordt, loop je ook even na. Pak dat briefje uit je tas! Handig! Ook al vliegen de mooie marketing teksten je om de oren en belovende de schreeuwende letters op de verpakking je gouden bergen, je laat ze gewoon lekker staan. Simple as that!
De noodzakelijke shift in menselijk koopgedrag
Wanneer er een shift komt in het koopgedrag van de consument, in het soort producten dat ze afneemt en de steeds groter wordende vraag naar natuurlijke producten, zullen de grote jongens uiteindelijk vanzelf meegaan. En dat is waar het uiteindelijk om te doen is. Zij kunnen vooral het grote verschil gaan maken. De kleinere bedrijven met een goede insteek zoals die van mij, zijn helaas in de minderheid en zorgen slechts voor een druppel op de gloeiende plaat. Helaas zullen de grote spelers in cosmeticaland de winst van het product veelal voorop stellen en is het milieu aspect vaak onderdeel van een vooruitschuivend project. Namelijk, wanneer ze hetzelfde product zouden maken zonder al deze toevoegingen, zal de formule begrijpelijk niet hetzelfde zijn. Daarnaast is de vervanging van bepaalde ingrediënten door een natuurlijke variant vele malen duurder en die keuze zal daarom niet snel gemaakt worden. Grotere bedrijven zoeken qua toevoegingen vaak het randje op van het maximaal toegestane ingrediënt X of Y om zo die fles maar vooral te kunnen blijven vullen met goedkopere grondstoffen zoals sulfaten in al zijn vormen en tja.... water. Al jouw producten beginnen hoogst waarschijnlijk met dit laatste ingrediënt, gevolgd door één of zelfs meerdere sulfaten. Ze vertegenwoordigen beide het grootste aandeel in jouw product, dat daarnaast ook weer zorgt voor grotere verpakkingen en dus ook meer plastic afval.
Wat kun je nog meer doen voor een duurzame badkamer?
Tja, er zijn heel veel manieren om jouw badkamer maar ook de rest van je huis (denk aan keukenkastjes met schoonmaakproducten) zero waste te krijgen of in ieder geval low waste. Wij hebben bijvoorbeeld houten wattenstaafjes, ik reinig mijn gezicht met een washandje en uiteraard is de rest van de badkamer zo goed als zero waste. Ik poets mijn sanitair hoofdzakelijk met zeep door deze over een doekje te halen of rasp wat zeep dat ik gedurende de nacht laat weken zodat ik de volgende dag de vloeibare variant heb. Kleine moeite en je handen voelen niet akelig of schraal nadien.
Maar hoe zit het dan met de duurzaamheid van de producten van Échelon Soaps?
Ook ik raak me steeds meer bewust van de impact die het maken van een bepaalde keuze heeft. De keuze voor een ingrediënt of de verpakking bijvoorbeeld. Nu ben ik vanaf het begin al heel stellig wat betreft de keuze van mijn grondstoffen, maar ik ben nog steeds verder aan het kijken of die 85-90% biologisch, fairtade en ongeraffineerd niet gewoon naar 100% kan. En in het begin sealde ik mijn zepen nog in omdat ik dacht dat dat gewoon zo hoorde, maar dat is al lang verleden tijd. De gerecyclede PET flessen zijn veelal verruild voor glazen flessen en eigenlijk alle andere (gezichts)verzorgings-producten zitten tegenwoordig in glazen potjes. Het mooie hiervan is dat je ze na gebruik kunt retourneren zodat ze een tweede leven krijgen. Dit geldt overigens alleen voor de glazen potten, flessen en serumflesjes. De deksels en pipetten zijn niet geschikt om te hergebruiken. Voor het verzenden van pakketjes gebruik ik biologisch afbreekbare maischips waarmee de kids ook nog eens heerlijk kunnen knutselen. Beetje vochtig maken en je plakt zo hele constructies in elkaar. Heb jij een favoriete huls lippenbalm gekocht? Lever de oude in en laat jouw huls weer opnieuw vullen. Je krijgt dan weer je eigen huls terug. Goed toch! Eerlijkheidshalve maak ik me wel een béétje schuldig aan low waste... ik verpak mijn zepen vooral in de winkel in polybags... gewoon omdat ze een mooi kijkvenstertje verdienen... ik kan nog niet over op papieren wraps...nog niet...
Wist je dat een gemiddelde vrouw per dag meer dan 200 chemicaliën op haar huid smeert? En 60% daarvan wordt geabsorbeerd door de huid. Is dat even schrikken!